Engaholm solcellspark

Helios Nordic Energy AB utreder möjligheten att anlägga en solcellspark ca 2,5 kilometer sydost om Alvesta. Bolaget bjuder nu in till ett avgränsningssamråd enligt 6 kap. 29–32 §§ miljöbalken.

Utredningsområdets sammanlagda area är cirka 350 hektar och utgörs i huvudsak av produktionsskog. Mindre areal i södra delen består av igenplanterad åkermark.
Solcellsparken kommer att få en nätansluten effekt mellan 175–230 MW. Elproduktionen beräknas bli mellan 300–330 GWh/år vilket motsvarar årsförbrukningen för omkring
100 000 elbilar (vid 1 500 mil/år). En översiktskarta som visar områdena som utreds finns längre ner.

Ett s.k. Avgränsningssamråd, genomförs med länsstyrelse, kommun, enskilda som kan bli särskilt berörda, övriga myndigheter och övrig allmänhet. På grund av arealen som utreds bedömer bolaget redan på förhand att verksamheten medför betydande miljöpåverkan.

Syftet med samrådet är att berörda ska ges möjligheten att få ta del av information om projektet samt lämna in synpunkter.

Solcellsparkens syfte är att producera förnybar el för att möta det kraftigt ökade snabba behovet av el inom de närmaste decennierna. Ny produktion av förnybar el kan även innebära en elprisdämpande effekt.

Byggnationen av en solcellspark i denna storlek beräknas ta cirka 12 månader. Marken under solcellerna kommer att sås in med blommande, regionala arter för att främja den biologiska mångfalden. Marken kommer under solsellsparkens drifttid att skötas genom slåtter. Det är också möjligt med fårbete i parken.

För att få ta del av kopmplett samrådsunderlag samt lämna synpunkter ber vi er att skicka e-post till , alternativt skicka brev till:

Helios Nordic Energy AB
Riddargatan 23A
114 57 Stockholm

Märk gärna mejl eller brev med ”Engaholm solcellspark”.

Synpunkter behöver vara bolaget tillhanda under avgränsningssamrådets period som pågår mellan 21 oktober till 9 december 2024.

 

Fotomontage

Fotoillustration från sjön Salens västra strand vid Benestads herrgård. Röd markering anger läge för solcellsparken.
På grund av solcellernas låga höjd och vegetation på östra stranden av Salen bedöms solcellsparken inte bli synlig från riksintresse-området väster om Salen.
Fotomontage från Holländerivägen i Gransholm. Härifrån kan solceller bli synliga bortom kraftledningen.


GDPR
Vi värnar om din personliga integritet och vi är måna om att skydda de personuppgifter vi behandlar. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.  All hantering av dessa uppgifter sker i enlighet med gällande dataskyddsregler (GDPR – dataskyddsförordningen). Mer om vår policy kan Ni läsa om här.

  • Pågår till och med den 9 december 2024
  • Plats: Engaholm, Alvesta & Växjö kommun, Kronobergs län
  • Area: Ca 350 hektar
  • Elproduktion: 300 - 330 GWh/år

    Detta motsvarar exempelvis årsförbrukningen för ungefär 100 000 elbilar (vid 1 500 mil/år).

  • Byggnation: Ca 12 månader
  • För mer information och för att lämna synpunkter samrad@heliosnordic.com

    Brev skickas till:
    Helios Nordic Energy AB
    Riddargatan 23A
    114 57 Stockholm