Inventering av fåglar i Sveriges största solcellspark
Hur påverkar storskaliga solcellsparker olika fåglar och vilka arter väljer att häcka inom en byggd solcellspark? Det finns begränsad data att tillgå när det kommer till förbättrande åtgärder och uppföljning av naturmiljön inom svenska solcellsparker. På Helios Nordic Energy brinner vi för devisen ”knowledge is key” och arbetar därför succesivt med att utöka vår kunskapsbank inom ämnet.
I år har vi utfört inventeringar inom både byggda och planerade solcellsparker. Inom Kungsåra solcellspark i Västmanlands län, som stod färdig hösten 2023, inventerades det i juni häckande och födosökande fåglar. Inventeringen visade att flera rödlistade arter förekom inom solcellsparken.
Både sävsparvNT, gulsparvNT och buskskvättaNT bedömdes häcka medan bland annat tornseglareEN, gråkråkaNT och stareVU (200 st) födosökte inom solcellsparken. Gulsparv och buskskvätta är arter som påverkas negativt av det intensifierade jordbruket och användningen av bekämpningsmedel.
– Solcellsparken innebär en förändrad markskötsel som vi hoppas kommer gynna de fågelarter som tidigare påverkats av bland annat tidig slåtter, berättar Anna Hassel, ekolog och projektutvecklare på Helios.
Gulsparv i jordbruksmark. Källa: Shutterstock.com
Marken inom Kungsåra solcellspark utgörs främst av före detta jordbruksmark som efter byggna-tionen har såtts in med en egenkomponerad fröblandning med blommande arter. I sommar har
90 får sakta men säkert betat området för att undvika att störa häckningar samt tillåta de insådda växterna att blomma under hela säsongen. Förekomsten av exempelvis gulsparv och buskskvätta i Kungsåra är därmed väldigt roligt att se och visar på att lämpliga häckningsmiljöer finns inom solcellsparken. Genom fortsatt uppföljning kommer det att bli möjligt att följa vilka effekter den ändrade markskötseln ger över tid.
Under sommarmånaderna har även fjärilar och humlor inventerats vid ett flertal tillfällen i en planerad solcellspark inom Uppsala län. Sträckande, rastande och häckande fåglar har inventerats inom samma projekt. Planen är sedan att utföra uppföljande inventeringar efter att solcellsparken står på plats.
– Det kommer att ge oss värdefull data som gör det möjligt att jämföra både diversitet och kvantitet av arter före och efter en solcellspark finns på plats, fortsätter Anna.
Uppföljningen av natur i solcellsparker är en del av bolagets arbete med att kombinera förnybar energi med biodiversitet. Inventeringarna ger bolaget pusselbitar för att ytterligare kunna vässa valen av förbättrande åtgärder för naturmiljön.
Pärlgräsfjäril i planerad solcellspark i Uppsala Län. Foto: Anna Hassel